Túl hosszú lábujjak? A lábujjrövidítés segíthet!

A lábujjrövidítés az egyik leggyakoribb műtéti beavatkozás esztétikai lábsebészeti praxisomban. Egyes esetekben bizonyos lábujjak láthatóan túl hosszúak és nem szokványos kinézetűek. Előfordulhat, hogy a túl hosszú lábujjal vagy lábujjakkal rendelkező emberek esztétikai okokból változtatni szeretnének a helyzeten. Úgy érezhetik, hogy a lábuk annyira csúnya, hogy már annak a gondolata is ijesztő, hogy csupasz lábakkal járkáljanak, így inkább le sem veszik a zoknijukat.

A nagyon hosszú lábujjakkal rendelkező embereknek gyakran nehézséget okozhat, hogy olyan cipőt találjanak, amely biztosítja lábuk stabilitását, és nem nyomja a lábukat. Ha a túl hosszú lábujjakat kis cipőkbe szorítják, ez fájdalmas nyomást és gyulladást okozhat, továbbá olyan torzuláshoz vezethet, amely következtében a lábujjak tartósan elgörbülnek oldalirányba vagy lefelé, úgynevezett kalapácsujj kialakulásához vezetve.

A túl hosszú lábujjak könnyen lerövidíthetők akár 1,5 cm-rel is. A lábujj-rövidítési eljárás során nincs szükség altatásra, rendszerint elegendő, ha csupán elzsibbasztják a lábujjat. Természetesen, kívánsága szerint a beteg kaphat egy enyhe nyugtatót.

wiethoff1 wiethoff
„A“ beteg műtét előtt „B“ beteg műtét után

Műtét alatt eltávolítunk egy kis csontdarabot a lábujj belsejéből, majd a fölösleges bőrt megplasztikázzuk. A műtét végén az ujjakat megsínezzük egy kisméretű implantátummal, amely véglegesen bennmaradhat, vagy egy dróttal, amelyet négy fájdalommentes hét után eltávolítunk. A csont gyógyulási ideje körülbelül négy hét. A betegnek a gyógyulási időszak folyamán speciális, erősítő védőlábbelit kell viselnie. Ez a védőlábbeli szilárd talpakkal rendelkezik, korlátozva a láb mozgását. Ezzel a cipővel már közvetlenül a műtét után lehet járni, ezért nincs szükség mankóra.

A műtét előtt felállítjuk a pontos diagnózist, és alaposan megvizsgáljuk a lábat, speciális vizsgálatok, többek között röntgenfelvételek segítségével. Az eljárás kapcsán kialakuló szövődmények aránya rendkívül alacsony, ha a korrekciót esztétikai lábsebész specialista végzi. A lábujj várhatóan kissé duzzadt lesz néhány hétig az eljárás után, habár nagyon ritka esetekben beszámoltak már néhány hónapig tartó duzzanatról is.

wiethoff
Adrian K. Wiethoff

A szerzőről:

Adrian K. Wiethoff plasztikai sebész specialista és lábsebész szakorvos (GFFC).

2009-ben nyitotta meg első esztétikai és rekonstrukciós lábsebészeti rendelését Németországban: www.ars-pedis.de/praxis-wiethoff.html

Publikálva: 19.09.2013

Vita a témában

A környéken található szakemberek   
Other patients' procedures